Fordulatok és fordítások 2021

Utolsó módosítás: 2021. március 22.

Idén online formában rendeztük meg tanulmányi versenyünket.

Ebben a tanévben a már hagyománnyá váló Fordulatok és fordítások című tanulmányi versenyünkre is csak online formában kerülthetett sor.

A középiskolások számára meghirdetett kétfordulós csapatverseny első fordulójában a diákok egy adott szöveg fordítását küldték be, melyet csapatmunkában készítettek el, tanári segítség nélkül. Az első forduló beérkezett pályamunkáinak értékelésekor a német szöveg információ-tartalmának pontos visszaadását, a magyar nyelvű fordított szöveg nyelvhelyességét és helyesírását, valamint a munkák fordítástechnikai színvonalát vettük figyelembe, tehát azt, hogy a versenyzők mennyire tudtak a német mondatok szerkezetétől függetlenedve leleményes, de tartalmilag pontos nyelvi megoldásokat alkotni.

Balatonfüredi, budapesti, egri, pásztói, szegedi és tiszaföldvári iskolákból érkeztek dolgozatok. A második fordulóban a csapatoknak 8-10 perces kisfilmet kellett készíteniük egy összefüggő történetről, amelyben – a történethez illeszkedve és az ennek megfelelő nyelvi formában – el kellett hangoznia három szólásnak, amelyeket a versenykiírásban olvasható listáról választhattak ki a versenyzők. A videók értékelésnél az ötletességet, a nyelvhelyességet és az előadásmódot pontoztuk.

  

A két forduló összesített eredménye alapján a dobogós helyezések:

 

I. helyezett:

Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium – „HBH" csapat:
Tagok: Kovács Henriett, Maszlák Bálint és Kis Erhard; felkészítő tanár: Kántorné Urbán Csilla.

II. helyezett:

Budapest XIII. kerületi Ady Endre Gimnázium – „Figulin" csapat:
Tagok: Fiziker Zsófia, Gubán Zsófia és Lin Chen; felkészítő tanárok: Horváth Anna és Dankai Mátyás.

III. helyezettek (megosztva):

Szegedi SzC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium – „Deutsche Mädchen":
Tagok: Kecskés Karina, Schröffel Csilla Rozália és Sztankovits Réka; felkészítő tanár: Juhász Gabriella.

Tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium – „Die Textverzauberinnen":
Tagok: Tóth Lili Vivien, Kiss Dóra és Jakab Nelli; felkészítő tanár: Viczián Lívia.

Minden résztvevőnek ajándékcsomagot küldünk, a dobogós helyezettek ezen felül csapatonként egy-egy 10.000,- Ft-os könyvutalványban is részesültek. A győztes csapat vándorserleget kapott, amelyet egy évig, azaz a következő versenyig kiállíthatnak az iskolában. A nagy vándorserlegre minden évben felkerül a győztes csapat iskolájának neve, a csapat tagjai pedig egy-egy kis serleggel is gazdagodtak. A nyereményeket idén postán juttatjuk el az érintett iskolákba. Versenyünket terveink szerint a következő években is megrendezzük, reményeink szerint már az eredeti, azaz részben jelenléti formában.


< Vissza